Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

«Ποδαρικό» με ένταση της φοροληστείας

Σε εφαρμογή τίθενται τα αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής στο μέτωπο της φοροληστείας, σε συνέχεια των διαδοχικών πακέτων που ήδη εφαρμόζονται, μετά την ομοβροντία από τις αντιλαϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Έτσι από 1η Γενάρη αυξήθηκαν τα χαράτσια και επιβλήθηκαν νέα σε:

  • Σταθερή τηλεφωνία. Επιβάλλεται νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τιμολογίων. Πάνω σε αυτό θα φορτώνεται και ο ΦΠΑ, με την τελική επιβάρυνση να υπολογίζεται κοντά στο 6%.
  • Καύσιμα κίνησης. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 67 στα 70. Στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 33 στα 41. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης αυξήθηκε κατά 10 λεπτά, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
  • Ανατιμήσεις στον καφέ. Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τις λιανικές τιμές από 10% μέχρι 20%, ανάλογα με την κατηγορία.
  • Ανατιμήσεις στα τσιγάρα. Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού, με την αναμενόμενη αύξηση των λιανικών τιμών να ξεπερνά το 0,50 ευρώ στο πακέτο.
  • Χαράτσι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιβάλλεται ΕΦΚ στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του νέου φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
  • ΦΠΑ στα νησιά. Στο τέλος του έτους καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα από αυτά, με «εξαίρεση» αυτά που προβλέπονται στην πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται στην επιστολή διαβεβαίωσης του υπουργού Οικονομικών προς την Ευρωζώνη, το μέτρο θα έχει καθολική εφαρμογή από την 1/1/2018.
902.gr